Habár a Giantsnek van már World Series győzelme, ezen a néven, ebben a városban még nem sikerült megnyerniük a bajnokságot.

A Texas Rangers szintén első címére pályázik.

Én pedig ennek a World Series beharangozónak az írása közben jöttem rá, hogy akaratom ellenére nem értek eléggé a baseballhoz.

Hogy mit fontos tudni a két csapatról? Egyik szerencsétlenebb, mint a másik.

A Giants még New Yorkban nyert 1954-ben, három évvel később költöztek San Franciscoba (meghagyva a nevet az 1970-ben az NFL-hez csatlakozó… New York Giantsnek), azóta pedig olyasmit éreznek, mint a Chicago Cubs szurkolók.

1962-be a Giants közel került a WS megnyeréséhez, a Yankees elleni hetedik meccsen 1-0-ás jenki vezetésnél emberrel a harmadik és a második bázison, 2 outnál az utolsó inningbn, Willie McCovey üthetett.

A második bázison az a Willie Mays állt, aki nem csak a liga történelmének negyedik legtöbb homerunját ütötte (660), de elképesztő sebességgel rendelkezett. Egyetlen single tehát elég lehetett volna a Giantsnek a bajnokság megnyeréséhez. Willie McCovey ütött, Bobby Richardson pedig elképesztő módon lekapta a tűzgolyót, befejezve a találkozót, és megnyerve a Yankeesnek a bajnokságot. Akit érdekel a videó, az itt megnézheti.

Egy másik emlékezetes WS az 1989-es, ahol is a Giants – Athletics harmadik találkozót félbeszakította (igazából még a mérkőzés megkezdése előtt) a Loma Prieta földrengés.

Félelmetes videó, ahogy az ABC közvetítése megszakad a földrengés miatt. Az akció 04:32-től kezdődik.

Tíz nap biztonsági szünet után folytathatódott a széria, ám az Athletics sima 4-0-ával nyerte meg a bajnokságot.

2002-ben a röhejes szerencsétlenség ismét utolérte a Giantset, az Anaheim Angels (mára már Los Angeles Angels) ellen ismét a hetedik mérkőzésen kaptak ki, miután leadták öt futásos előnyüket.

A Texas Ragers idén nyert először szériát a rájátszásban, így először játszhatnak World Series-t is.

Akikre érdemes figyelni:

Cliff Lee a Rangers legdominánsabb dobója. Csak egy adat: az idei rájátszásban eddig 34 strikeout és mindössze 1 walk áll a neve mellett. Lee a liga történelmének első játékosa, aki egy rájátszás alatt 3 meccset is 10 strikeout fölött tudott zárni.

A Giantsnek is van Cy Young győztes dobója Tim Lincecum személyében. Lincecum és Lee csatája döntő lehet, hiszen mindketten kezdeni fognak a mai első találkozón. (További kezdők: CJ Wilson, Tommy Hunter, Colby Lewis illetve Matt Cain, Jonathan Sánchez, Madison Bumgarner – ha nem is hatalmas, de azért fölényt birtokol a Giants)

Nem tudok elmenni a két closer mellett. Brian Wilsonról még nem szereztek direkt futást az ellenfelek a rájátszásban. Az eddigi hét rájátszás meccséből az utolsó hatot megmentette. Négy séta mellett tizenkét strikeoutja van. Üthetetlen. Az pedig nem lehet kérdés, hogy a szakállában van az ereje. A Rangers záródobója, az újonc Neftali Feliz lesz, akire iszonyatosan fontos feladat hárulhat majd látva a Giants eddigi szoros meccseit.

És akkor az ütők…

A sehonnai vikingképű Cody Ross 3 homerun és 5 RBI mellett .350-ös átlaggal zárta az NLCS-t (National League Championship Series). Valószínű, hogy a World Series MVP címet is a polcán szeretné látni.

A Rangers Josh Hamilton játékára építhet, aki négy homerunnal és 7 RBI-jal járult hozzá a Yankees elleni továbbjutáshoz.

Tipp? Egyelőre nincs. Mivel a Rangers a Mariners csoportriválisa, ezért egy kicsit a Giants felé húz a szívem. A hazai pálya és a dobók közti különbségből ítélve a Giants győzelmét jósolom.

Megérdemelnék.

Posted in Sporthírek

More about: